Project Description
Felç (İnme) Nedir?
Beyindeki bir bölgeye yetersiz kan akımı olduğunda veya kan akımı kesildiğinde inme (beyin felci) tablosu gelişir. Hayatta kalmak için gerekli olan oksijen ve glikozdan yoksun olan beyin hücreleri ölür. İnmeye erken müdahale edilmediği zaman kalıcı hasar meydana gelebilir.
İnme Çeşitleri Nelerdir?
- İskemik inme (Beyin Damar Tıkanıklığı)
Beyin kan damarlarındaki kan akımının pıhtı veya başka bir nedenle kesilmesi sonucu meydana gelir. Bazen de kan damarlarında zaman içinde biriken plak denilen yapılar kan akımını bozabilmekte ve yine inmeye neden olabilmektedir. Tüm felç tablolarının yaklaşık %80’i iskemik inme şeklindedir.
- Hemorajik inme (Beyin Kanaması)
Beyin damarlarında hasar sonucu kanama meydana gelebilir. Bunun sonucunda beyin dokusuna sızan kan, beyin hücrelerine zarar verir. Hemorajik inmenin en sık nedenleri yüksek tansiyon ve beyin anevrizmalarıdır (baloncuklar).
İnme Belirtileri Nelerdir?
- Vücudun bir tarafında yüz, kol veya bacak kaslarında güçsüzlük veya uyuşma
- Bir veya iki gözde görme kaybı
- Konuşma bozukluğu; Konuşurken dilde peltekleşme veya başkalarının söylediklerini anlamakta zorluk çekmek
- Bilinen bir nedeni olmayan ani, şiddetli baş ağrısı
- Denge kaybı, yürüme güçlüğü, baş dönmesi veya çift görme
İnme Belirtileriyle Karşılaşırsam Ne Yapmalıyım?
İnme acil bir durumdur. Anında tedavi hayatınızı kurtarabilir veya felçten tam iyileşme şansınızı artırabilir. Bu nedenle hemen acil servise başvurmalı veya acil yardım istemelisiniz. İnme geçiren hastalarda ilk üç saat içinde müdahale kalıcı hasarı önlemede çok önemlidir. İnme geçiren hastalarda dakikaların hatta saniyelerin bile önemi vardır!
İnme Önlenebilir mi?
Tüm inmelerin % 50 kadarı önlenebilir. Birçok risk faktörü tedbir alındığında kontrol edilebilir.
Kontrol Edilebilen İnme Risk Faktörleri
- Yüksek tansiyon (Yüksek = 140/90 mm / Hg’den büyük)
- Atriyal fibrilasyon(Kalp ritm bozukluğu)
- Kontrolsüz diyabet(şeker hastalığı)
- Yüksek total kolesterol (mg 200 mg / dL)
- Sigara içmek
- Alkol (günde birden fazla içecek)
- Aşırı kilolu olmak
- Mevcut karotis (şah damarlarda darlık) ve / veya koroner arter hastalığı
Kontrol Edilemeyen İnme Risk Faktörleri
- Yaş (> 65)
- Cinsiyet (Erkekler daha sık inme görülür)
- Irk (Afrikalı-Amerikalılar artan risk altındadır)
- Aile Öyküsü
Geçici İskemik Ataklar
Bazı insanlar bir inme meydana gelmeden önce uyarı işaretleri yaşarlar. Bunlar geçici iskemik ataklar (aynı zamanda TIA veya “mini-inme” olarak da adlandırılır). Yukarıda listelenen inme belirtileri (kas gücü kaybı, uyuşukluk vb.) kısa, kısa bölümler şeklinde oluşur ve tekrar düzelir. Geçici iskemik ataklar fark edildiğinde tedbir alınırsa inme geçirilmeden önlenebilir. Bu nedenle şüpheli bir durumla karşılaşırsanız hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
İnme Sonrası Hasta Takibi ve Rehabilitasyon
Her ne kadar felç geçiren hastalar değişik yerlerde tedavi edilirse de, ideal mekan “felç ünitesi”dir. Felç ünitesinde hemşireler, doktorlar ve terapistler hastanın en iyi bakımı görebileceği tecrübede olup özel bir takım oluştururlar. Gelişmiş ülkelerde (İngiltere, ABD vb.) felç hastalarının 1/3’ü felç ünitesinde tedavi görüyorlar. Açık faydaları nedeniyle felç ünitelerinin sayısı artmaktadır.
Eve dönebilecek durumdaki hastalar, hastanenin “hastane dışı hasta departmanı” tarafından verilen devamlı bakım programını alır. “Hastane dışı hasta” rehabilitasyon ekibi bu hastaları genelde 1 yıla kadar takip eder; sürenin uzunluğu felcin ciddiyetine ve kişinin kendisini evde idare edip edemediğine bağlıdır. Hafif bir beyin felci geçiren hastalar belki sadece birkaç ay izlenir; bu hastaların gelişimi genelde oldukça iyidir. Orta şiddette beyin felci geçirenler 1 yıla kadar izlenir. Ciddi seviyede beyin felci geçiren, ama hala kendini idame ettiren felç hastaları için sürekli gözetim gerekli olabilir. Evde felç hastalarının başına pek çok şey gelebilir. Nöbet geçirebilirler, bir işi tamamlama işlevini yerine getiremeyebilir veya kayıp, özürlerine bağlı olarak zorluk yaşayabilirler. “Hastane dışı hasta” servisine hızlı kabul edilme, hızlı tedavi ve istişare süreci, evde kendini başarılı bir şekilde idame ettirme ve hastaneye yeniden kabul edilme arasındaki fark anlamına gelir.
Sorumluluk Reddi Beyanı
Bu sayfada sağlanan bilgiler, genel bilgi amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliği taşımaz. Bu bilgiler, bir doktor-hasta ilişkisi kurmaz veya mevcut bir ilişkiyi değiştirmez. Herhangi bir tıbbi sorununuz varsa, doktora danışmanız önemlidir.
Sayfada kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.
Sizi Arayalım
Çalışma Saatleri
Pazartesi – Cuma | 8:00 – 17:00 |
Cumartesi | 9:30 – 17:00 |
ADRES
![icon-5 Icon](https://haticeozlece.com/wp-content/uploads/2015/12/icon-5.png)
Doç. Dr. Hatice Özlece Kimdir?
Doç. Dr. Hatice Köse Özlece, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak Nöroloji ( Beyin ve Sinir Hastalıkları) Uzmanı olmuştur.
Edirne Devlet Hastanesi, Kars Devlet Hastanesi, Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Edirne Devlet Hastanesi, Trakya Üniversitesi gibi kurumlarda hasta kabulü yapan Doç. Dr. Hatice Köse Özlece, Kayseri Acıbadem Hastanesinde 5 yıl görev yaptıktan sonra mesleki çalışmalarına şu an kendi muayenehanesinde devam etmektedir
![icon-17 Icon](https://haticeozlece.com/wp-content/uploads/2015/12/icon-17.png)
Sizden Gelen Yorumlar
Sağlığınız gibi görüşleriniz de bizim için önemli…
Hatice hocamın emeğine, yüreğine sağlık. Hastalarına verdiği değer ve gösterdiği ilgi nedeniyle de mükemmel bir doktor.
Selamlar ,sevgiler..☺
Hatice hanıma muayene oldum ve kesinlikle Kayseri’nin en iyi nöroloji doktoru olduğunu düşünüyorum. Uzun süredir çektiğim baş ağrıları için pek çok doktora gitmeme rağmen, sadece o doğru teşhis koyup etkili bir tedavi uyguladı. Hem çok ilgili hem de alanında oldukça bilgili. Kesinlikle tavsiye ederim!
Kayseri’de nöroloji doktoru arayışım sırasında Hatice Hanım’ı buldum. Detaylı açıklamaları ve sabırlı yaklaşımı sayesinde endişelerimi giderdi. Tedavi sürecim boyunca gösterdiği ilgi ve alaka için çok teşekkür ederim.
.